Politika privatnosti

Nacionalna Asocijacija Konopljara Srbije kontroliše podatke koje korisnik unese prilkom registracije, kao i na druge načine na koje se može pristupiti našem sajtu. Sledeći uslovi se koriste na ovom sajtu i ne odnose se na eksterne linkove koje se nalaze na stranicama sajta. Ni jedan podatak koji je unet na sajt ne prenosi se trećem licu.

Prema članu br. 13 uredbe o “GDPR”-u pružamo Vam sledeće informacije:

Politika privatnosti i „kolačića“

Politika privatnosti i „kolačića“ na sajtu naks.org.rs uređuje privatnost svih korisnika koji ga koriste, definiše pravila o privatnosti korisnika i opisuje obaveze i zahteve kako korisnika i vlasnika web stranice, tako i same web stranice. Osim toga, načinom na koji se koriste kolačići na ovom sajtu vrši se obrada, čuvanje i zaštita podataka korisnika u skladu sa zakonskim zahtevima. Način će biti detaljno opisan u nastavku teksta.

Važeća pravila korišćenja veb sajta

Prilikom korišćenja web stranice, niste u obavezi da otkrivate bilo kakve lične informacije, jer se generišu podaci koji se ne povezuju direktno sa osobom, pa se time ne dozvoljava identifikacija korisnika. Za prikupljanje podataka se koristi  Google Analytics usluga za analizu web kompanije Google Inc.

Prikupljanje, čuvanje i korišćenje ličnih podataka

U zavisnosti od vrste upita, prilikom kontakta ili registracije, postoji mogućnost prikupljanja ličnih podataka kako bismo mogli odgovoriti na Vaš zahtev. U ove podatke ubrajaju se Vaše ime, adresa, organizacija i broj telefona kao i email adresa. Podaci se koriste samo za potrebu za koju ste ostavili podatke i ni u kom slučaju se ne prenose na treće lice, osim ako se na to ne obavezujemo prema zakonskim propisima.

Newsletter

Ukolliko se prijavite na naš newsletter, informacije koje ste nam dostavili ćemo sačuvati i koristiti u Vašem zahtevu za newsletter. Prilikom slanja biltena koriste se samo informacije koje ste zatražili prilikom prijave i ne dele sa trećim licima bez Vaše saglasnosti. U svakom trenutku nas možete kontaktirati kako bismo ukinuli Vašu prijavu.

Platforme društvenih medija

Komunikacija, angažovanje i akcije koje se preduzimaju preko društvenih mreža na kojima je aktivan sajt, a i njegovi vlasnici, prilagođeni su uslovima i politikama privatnosti tih  mreža.
Savetujemo korisnicima da društvene mreže koriste pažljivo i da prilikom komunikacije i angažovanja na istim čuvaju svoju privatnost i lične podatke. Sajt I njegovi vlasnici neće tražiti osetljive informacije preko društvenih mreža. Ukoliko žele da komuniciraju o osetljivim detaljima, mole se korisnici da kontaktiraju Nacionalnu Asocijaciju Konopljara Srbije putem telefona ili email-a.
Vebsajt može sadržati dugme za deljenje sadržaja na društvenim mrežama. Korisnicima se savetuje da date servise koriste na sopstvenu odgovornost, a i da uzmu u obzir da društvene mreže mogu da prate i sačuvaju zahtev korisnika da podele sajt na društvenim mrežama.

Skraćeni linkovi na društvenim mrežama

Prilikom deljenja sajta na neke društvene mreže, postoji mogućnost automatskog skraćivanja dugačkih linkova. Savetuje se korisnicima da obrate pažnju pre nego što kliknu na skraćeni link koji objavljuje ovaj sajt ili njegovi vlasnici na društvenim mrežama. Uprkos našem trudu da se samo odgovarajući linkovi pojavljuju na društvenim mrežama, na mnogim društvenim mrežama se može desiti da budu hakovane. U tom slučaju, vlasnici sajta i sam sajt ne snose odgovornost za bilo koju vrstu štete koja je moguća posetom skraćenih linkova.

Spoljni linkovi

Uprkos trudu da se obezbede kvalitetni, sigurni i relevantni spoljni linkovi, savetuje se korisnicima da budu oprezni prilikom pristupa eksternim linkovima koje se nalaze na sajtu, jer vlasnici ne mogu da potvrde sadržaj linkova. Pored toga, vlasnici ne snose odgovornost ukoliko dođe do štete prilikom posete određenog spoljnog linka.

Korišćenje „kolačića“

Ovaj sajt koristi „kolačiće“ kako bi poboljšao korisničko iskustvo tokom posete.
„Kolačići“ su mali fajlovi, koji se čuvaju na hard disku korisničkog kompjutera i vrše praćenje, čuvanje i skladištenje informacija o korišćenju sajta od strane korisnicima. To omogućava vebsajtu da pruži bolje iskustvo korisnicima. Savetuje se korisnicima da ukoliko ne žele da koriste kolačiće ili ne dozvoljavaju njihovo snimanje na hardver svog kompjutera, preduzmu neophodne sigurnosne korake u okviru veb pretraživača, kako bi ih blokirali.
Vebsajt koristi softver za praćenje, kako bi drugi korisnici bolje razumeli način korišćenja sajta. Softver je omogućen od Google Analytics i koristi “kolačiće” kako bi pratio kako korisnik koristi vebsajt. Kolačići se čuvaju se hard disku Vašeg kompjutera u svrhu praćenja kako angažovanja na sajtu, tako i samog korišćenja sajta, ali ne vrše skladištenje, čuvanje i ne prikupljanje lične informacije. Više informacija možete pronaći na Google-ovoj politici privatnosti.

Drugi „kolačići“ koji se skladište na hardveru koriste se za prikupljanje informacija o Vašem kompjuteru od strane spoljašnjeg “prodavca” o trenucima kada ovaj vebsajt koristi referentne programe, sponzorisane linkove, ili reklame. Ova vrsta “kolačića” se koriste za konverziju i referentno praćenje i obično traju 30 dana, mada neki traju I duže. I kod tih kolačića se ne skladište, čuvaju ili prikljupljaju lični podaci.

Google Analytics

Google Analytics koristi „kolačiće“ tj. tekstualne datoteke koje se čuvaju na Vašem kompjuteru kako bi dozvolili analizu korišćenja sajta. Po pravilu, podaci o korišćenju se šalju i čuvaju na Google serveru u Irskoj. Međutim, Google skraćuje Vašu IP adresu pre preuzimanja, ukoliko se nalazite u zemlji članici Evropske Unije, ili u nekoj drugoj zemlji koja je deo Evropske ekonomske zone. Samo se u izuzetnim slučajevima, potpuna IP adresa korisnika prenosi na Google server u Sjedinjenim Američkim Državama i tamo se skraćuje. U ime operatera ovog sajta, Google koristi ovu informaciju kako bi analizirao korišćenje sajta od strane korisnika, vrši kreiranje izveštaja o aktivnosti i omogućava dalje usluge operatoru sajta, koje se odnose na sam sajt i na korišćenje interneta. IP adresa se prenosi putem pretraživača, u okviru Google Analytics, i ne koristi se drugim Google podacima.
Moguće je sprečiti čuvanje kolačića na Google Analytics prilagođavanjem podešavanja na softveru Vašeg pretraživača. Međutim, u nekim slučajevima je bez kolačića onemogućeno korišćenje celokupnog sajta. Pored toga, možete sprečiti sakupljanje podataka koji su relevantni za posećivanje sajtova (uključujući Vašu IP adresu) i Google-ovo korišćenje „kolačića“, tako što ćete instalirati ovaj dodatak pretraživaču. Ovde možete pročitati Google-ove uslove korišćenja usluga i politike privatnosti.

Kontakt

Za sve informacije o Vašim podacima koji se skladište na ovom sajtu (informacije o poreklu i svrsi podataka), kao i njihovu izmenu ili brisanje možete nam se obratiti na adresu u bilo kom trenutku.